Seboreik Dermatit

Kafa derisi seboreik dermatitin en sık yerleştiği yerdir.Deri saçın altında kalsa da diğer vücut alanları gibi cilt hastalıkları olan bir bölgedir,daha yağlı olması sebebiyle yağ kaynaklı hastalıklar daha sık görülür.Saçlı deri seboresine egzaması da denir,genel olarak egzama olarak değerlendirilebilir ama aşırı kepek olması seboreik dermatit teşhisi koydurur.

Saçlı deri seboreik dermatitinde şu bulgular vardır.
Pul gibi kepekler dökülür
Islaklı hissedilir
Kızarıklık vardır
Kaşıntı olur bazen dayanılmaz düzeylere çıkar.
Deri pürüzlü bir hal alır düzgünlüğünü yitirir.

Kafada Egzamanın Sebepleri

Sebebi net olarak ortaya konamamıştır,aşırı yağlanma ve cildin çok hızlı yenilenmesi olarak açıklanır ama bunarlın gerçek sebebi kesin bilinmemektedir.Genel inanış malessezia furfur adlı mantar hastalığına bağlı olarak geliştiği yönündedir.
Tedavi
Sebebi çok net olmadığı için tedavisi de net değildir.Genellikle kortizonlu solusyonlar ve mantar ilacı kullanılır.
Saçlı deriye kortizonlu krem yada solusyonlar kullanılması şikayetlerin hızla düzelmesini sağlar ama kronik bir hastalık olduğu için yeniden ortaya çıkar ve kortizonu yeniden kullanmak gerekir.Kortizonlu ürünlerin yoğun kullanılması hem ciltte sorunlara sebep olabilir hem de saçı dökebileceği yönünde bilgiler vardır.
Mantar tedavisinde çok sayıda bilimsel çalışma yapılmış TTO ile birlikte bitkisel kortizon olarak kabul edilen meyan kökü extractı içeren solusyon kullanılması halinde hem mantar tedavi edilmiş olur hem de kortizon etkisi elde edilirken yan etkisi yaşanmamış bu sayede yeni cilt ve saç sorunları oluşturulmaz.

Yağlı egzama olmadan da kepek olabilmektedir, kısaca kepekten de söz edelim

Aşırı Kepek

Kepek saçı deri hastalıkları içinde en çok görülendir ve dermatitin inflamatuar olmayan hafif bir tipidir. Normalde insan derisi kendini yenilediğinden deri yüzeyinde bulunan ölü hücreler altta oluşan yeni hücreler tarafından yukarı doğru itilir en üstteki tabaka ölü tabakadır ve pul pul dökülür bu durum kepek şeklinde karşımıza çıkar. Kepeklenme daha çok  kıllı alanlarda olur. Hücre değişiminin hızlandığı bahar aylarında kepekte artma olabilir.
Aşırı kepek sorunun da bu değişim  süreci çok hızlanmıştır ve hücre atılımı hızlandığından, bu hücreler kümeler oluşturarak döküldüğünden  gözle görülebilir hal alır.
Yoğun kepek olgularında durum daha farklıdır doğal cilt değişim sürecinden farklıdır. Deri altında yerleşen malassezia furfur (pitrosporum ovale) adlı mantarın oluşturduğu çok rahatsız edici şiddette bir kepek olur. Kepeğe ek olarak kaşıntıda vardır. Yoğun kepek yanı sıra yağlanma ve ciltte kızarıklık varsa seboreik dermatit (yağlı egzama) düşünülmelidir.

Bu tarz mantarlarda mantarın tedavi edilmesi gerekir mantar tedavi edilmezse sıradan şampuanlarla kepek kısmen azalsa da kısa sürede yeniden rahatsız edici düzeylere gelir.Yoğun mantar sorununda mutlaka mantar öldürücü madde içeren şampuanlar kullanılmaldır. Mantar öldürücülerden en etkilisi climbazol dür ve climbazol içeren şampuanlar tercih edilmelidir.
Kepek yanı sıra diğer egzama bulguları varsa ek olarak uygun solusyonlar kullanılmalıdır.Tedavi mantar ilacı içeren solusyonlarla yapılabileceği gibi daha az yan etkiye sebep olan TTO içeren solusyonlarla da yapılabilir.
Aşırı kepeklenmenin bir diğer sık sebebi ise seboreik dermaittir,seboreik dermatitte yoğun kepeğin yanı sıra ciltte kızarıklık, ıslaklık ve kaşıntı da vardır,seboreik dermatit tedavisinde TTO yanı sıra bitkisel kortizon meyan kökü extractı içeren solusyon tercih edilmelidir. Bitkisel kortizonlar diğer kortizonlar gibi yan etki yapmaz ve güvenle kullanılabilir.

Ayrıca daha fazla bilgi için http://www.seboreikdermatit.net sitesinden yararlanabilirsiniz.