Bir ilaç üretilmeden önce geniş çaplı araştırma yapılır. Araştırılırken hangi yan etki yapabileceği tahmin edilmeye çalışılır ve ona yönelik hayvan deneyleri yapılır. Hayvan deneylerinde ciddi bir sorunla karşılaşılmazsa gönüllüler üzerinde çalışma yapılır ve bu gönüllüler üzerindeki her değişiklik en küçük ayrıntısına kadar kaydedilir ve yan etkiler kısmına eklenir. Bu açıdan bakıldığında bir çok ilacın saç dökme yan etkisi vardır ancak pratikte çok sık rastlanan bir durum değildir. Kullanılan ürün bırakıldığında dökülen saçlar geri çıkar.
Saçlarda dökülme yapabilen ilaçlar
Hormanlar (Erkek hormonları-Androjenler);
Erkeklik hormonu içeren ilaçlardır,vücut çalışanlarda ve sporcular arasında kas miktarını artırmak ve doping amaçlı kullanılır.
Antiinflamatuarlar (bir gurup ağrı kesici) ;
Romatizma benzeri ağrılar için kullanılan aspirin, apranax, majezik bu guruba girer
Kan kolesterolünü düşürenler
Yüksek olan kötü kolesterolü düşürmek için kullanılır.
Sara (epilepsi) tedavisi
Sara tedavisinde kullanılan maddeler, en fazla dökülme yapan valproik asittir,kanda biotinin azalmasına sebep olur.Biotini azaltma deneylerinde kullanılmıştır.
Mide ülseri için kullanılan haplar
Mide asit miktarını azaltmaya yönelik kullanılır,simetidin (artık kullanılmamaktadır) ve ranitidin gurubu
Yukarda da bahsedildiği gibi bu ve bunlar gibi dökülme yan etkisi olan ilaçlarda bu yan etkiler aslında çok seyrek rastlanır, sadece sara tedavisinde sık görülür.
İlaçtan dökülen saçlar geri çıkar mı ?
Temel sebep ortadan kalktığı için çıkması beklenir. Diğer bir yaklaşımda net bilinen yan etki ise önlem alınabilir. Sara tedavisi alanlarda biotin eksikliği ortaya çıktığı için biotin almak saç dökülmesini engeller.