Şampuanlardaki Zararlı Maddeler

Saç dökülme problemi olan insanlar şampuanlarla dökülmenin duracağını düşünürken şampuanların zararlı olabileceği yönde şüpheler de vardır.Bu şüphenin haklılık payı da vardır şöyle ki şampuanlara bazı etkileri artırmak ve tüketicinin daha çok beğenmesi için bazı zararlı maddeler eklenmektedir.Bunların bir kısmı da benzeri kimyasallardan daha ucuz olduğu için tercih edilmektedir.Örneğin sodyum lauret sülfat amonium lauret sülfattan daha ucuz olduğu için tercih edilebilir.

Sıradan şampuanlarda yaygın olarak kullanılan bu tür zararlı kimyasallar medikal şampuanlarda ve ucuza şampuan üretme çabasında olmayan kurumların ürettiği şampuanlarda kullanılmamaktadır.

Şampuanlardaki kimyasal maddeler ve zararları;

SLS ( Sodium Lauret Sulfate);

Kanser yapıcı etkileri olabileceği yönünde teoriler vardır bunun dışında,cildi tahriş edebilir,göze zarar verebilir ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

SLES ( Sodium Lauryl Ether Sulfate);

SLS gibi kanser yapıcı etkileri olabileceği yönünde teoriler vardır bunun dışında,cildi tahriş edebilir,göze zarar verebilir ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir

Paraben;

Koruyucu özelliğe sahiptir şampuanın son tüketiciye kadar bozulmadan kalmasını sağlar.

Tuz;

Şampuanlarda kıvam artırmak yani jöle kıvamına getirmek için kullanılır,ciddi bir zararı olmamakla birlikte saçı sertleştirir,parlaklığını azaltır ve yıpranmaya sebep olur.

Boya;

Görsel alımlılığı artırmak için kullanılır ciddi zararları olmasa da hassas ciltlerde allerji benzeri şikayet yapabilir.

Koku (parfüm);

kullanıcının hoşuna gitmesi için çeşitli parfümler kullanılır bunların da ciddi bir zararı olmamakla birlikte kimyasal yapısı sebebiyle hassas ciltlerde kaşıntı ve alerji yapabilir.

Şampuan seçerken bunlara dikkat edilmesi daha doğru bir davranış olur.