Medikal Şampuan

Medikal şampuan denildiğinde hastalık kabul edilen sorunun çözümü için üretilmiş içerisinde bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış maddeler bulunan şampuanlar akla gelir.

Bu sayfada daha çok içerisindeki aktif maddeye göre inceleme yapılan incelemeler yazılmıştır, medikal şampuan süsü verilmiş sarımsak, sarımsak yağı, sarımsak özü, ısırgan otu gibi maddeler içeren tamamen tüketiciyi aldatmaya yönelik ürünler ayrı tutulmuştur.

Kepek sorununda kepeği ve kepeğe sebep olan ölü deriyi eriterek etkili olan ürünler;

Bu gurup ürünler kepek sorunu yanı sıra seboreik dermatit (yağlı egzama) , egzama ve sedef hastalığında da kullanılır.

Zinc prithion ; kepekle mücadelede en etkili üründür, kısa sürede kepeği yok eder, genellikle mantar öldürücü maddelerle birlikte aynı şampuanda bulunur.

TAR ;Petrol türevidir özellikle sedef gibi kepek mücadelesinin zor olduğu durumlarda kullanılır, yan etkileri sebebiyle dikkatli olmak gerekir.

Kepeğe sebep olan mantarı öldürerek etkili olan ürünler;

Climbazol ( climbazole – klimbazol ) ;

saçlı deride çoğalarak kepek, yağlı egzama gibi sorunlara sebep olan pitrosporum ovale (malessezia furfur) adlı mantara en etkili maddedir. Yoğun kepekte ve hafif düzeydeki yağlı egzamada tek başına yeterli olmaktadır. Aynı şampuanda zink prition bulunması etkinliğini çok artırır. Günlük kullanıma uygun şampuan şeklinde üretilmektedir, ayrıca başka şampuan kullanmak şart değildir.

Ketokonazol ;

Saçlı deride çoğalarak kepek, yağlı egzama gibi sorunlara sebep olan pitrosporum ovale (malessezia furfur) adlı mantara etkilidir. Genellikle temizlik için yeterli olmamaktadır bu sebeple kullanımdan hemen sonra normal günlük şampuanla yıkanması önerilir.

İtrakonazol ;

Aynı şekilde kepek, yağlı egzama gibi sorunlara sebep olan pitrosporum ovale adlı mantara etkilidir. Genellikle temizlik için yeterli olmamaktadır bu sebeple kullanımdan hemen sonra normal günlük şampuanla yıkanması önerilir.

Tıbbi Şampuan Çeşitleri

Medikal şampuanlar Türkiye de reçetesiz de satılmaktadır.