sebum olarakta bilinen (Seboreik Dermatit) yani yağ kelimesiyle egzamanın bir türü olan dermatit kelimelerinin birleşimiyle oluşturulmuştur. Türkçe de yağlı egzama olarakta adlandırılan bir tür cilt hastalığı olup, özetle egzamadır.
Egzamanın deriyle kaplı tüm vücut alanlarında görülebilir. Seboreik dermatit te bir tür egzama olup, yağlı egzama olarak değerlendirilir. Her yaşta ve her iki cinste de görülebilen bu sorun ancak bebekler, orta yaş ve yaşlı kişilerde daha sık görülmektedir. Yağlı cilt yapısı olan kişilerde daha sık olup özellikle beyaz tenli kişilerde sıklıkla görülen cildin fazla yağ salgılaması ile ortaya çıkan bir cilt sorunudur.
Yağ salgısının fazla olduğu burun üst kısımları, kulak, boyun, alın, gibi alanlarda sık görülür ancak saç, kaş, bıyık, sakal, koltuk altı gibi kıllı alanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Kıllı bölgedeki belirtilerle kılsız bölgedeki belirtiler biraz farklıdır.
Seboreik dermatit burun üst kısımları, kulak, boyun, alın, gibi alanlarda kızarıklık, yağlanma, ıslaklık hissi, ciltte pullanma ve kaşıntı gibi belirtilerle karşımıza çıkarken, kıllı bölgelerde diğer bölgelerdeki belirtilere ek olarak bezdirecek düzeyde kepeklenme görülür.
http://www.seboreikdermatit.net nedeni dendiğinde % 100 şu sebepledir denilebilecek net bir bilgi yoktur ancak saçlı derideki vakaların % 70 kadarında suçlu bir tür mantardır. Malessezia furfur denilen bu mantar normalde ciltte sorun yaratmadan yaşar ancak sayıca çoğaldığında hastalık yapar ve yağlı egzama bulgularına sebep olur bu sebeple hastalığın mantar kaynaklı olduğunu yada mantarla hastalığın alevlendiğini düşündürmektedir. Saçlı deride hastalık ortaya çıktığında, kaşlar, sakal ve bıyık bölgesi de eşlik edebilir. Mantar tespit edilemeyen seboreik dermatit nedenleri arasında jöle, wax, boya, minoxidil sprey, sertleştirici sprey, çeşitli kapatıcılar ve şampuanlar akla gelir.
Kıllı bölgeler dışında mantar tespit edilmemektedir o bölgelerdekinin sebebi net bir şekilde izah edilemez.
Bebeklerde görülen genellikle kendiliğinden düzelir orta ve ileri yaş hastalarda tedavi daha uzun sürer, doğru tedaviyle iyileşir. Tedavide şampuan ve solüsyon olarak bir çok ilaç kullanılmaktadır. Tedavi ile ilgili genel yaklaşımlar avantaj ve dezavantajları ayrı bir konu olarak işlenmiştir.